izrada internet prezentacija
Studio digital
Studio digital

pozovite nas odmah  POZOVITE NAS ODMAH

Priprema materijala za izradu sajtova

Profesionalni Studio za izradu internet prezentacija,
grafički dizajn i multimediju.

logo studio digital

Jedna od najvažnijih stvari kod izrada web prezentacija jeste priprema materijala za web strane

linija cik cak

Priprema materijala za web prezentaciju

Jedna od najvažnijih stvari u vezi sa izradom web prezentacija jeste priprema materijala za nju. Iskustvo nam govori da je to jedan od osnovnih problema prilikom izrade web sajta. Vrlo često klijenti znaju da im je web sajt potreban, ugovaraju izradu web sajta ali nemaju pripremljen materijala. To je najčešći razlog zašto se proces izrade produžava, a sam posao otežava i nama i klijentima. Mnogo je nevidljivih problema u izradi web prezentacija ako klijent nema pripremljen materijal o sebi, svojoj firmi ili svojim proizvodima. Zbog ovakvih problema rokovi se probijaju a proces izrade web sajta umesto kreativnog, profesionalnog i radnog tempa prerasta u otežavajući posao. Zato ne bi ni trebalo počinjati izradu web sajta ukoliko materijal nije, ako ne u potpunosti a onda u većem delu, pripremljen.

Prilikom pripreme materijala najlakše je da se posavatujete sa svojim web dizajnerom ili programerom šta tačno treba da spremite od meterijala. Treba početi od jednostavnih pitanja: Koliko planirate da će Vaš web sajt imati strana? Koje su to strane? Šta će biti na tim stranama? Od toga treba početi. Na osnovu ovih pitanja znaćete, ako ne sve, onda veliku većinu podataka vezanih za materijal koji treba da pripremite. Pripremajte materijal za svaku web stranu posebno. Izaberite tekstove, naslove, podnaslove, fotografije, važne poruke koje treba istaći na svakoj strani. Na primer pripremate materijal za početnu stranu Vašeg sajta. Zapitajte se šta je najvažnije da se predstavi na početnoj stranici, šta treba biti najvidljivije i najistaknutije. Je li to Vaš novi proizvod ili usluga, je li to popust i cena, nagradna igra…? Šta je to što korisnik sajta prvo treba da primeti? Šta istaći u prvi plan?

Ako Vas sva ova pitanju zbunjuju slobodno se posavetujte sa Web dizajnerom, on zna koji su elementi sajta potrebni i kako deluju na posetioce, a koji ne. Nakon razgovora o stručnim temama i Vama će lakše biti pripremiti materijal i zamisliti strukturu Vašeg sajta. Dakle važno se kretati od najbitnijeg prema manje bitnom sadržaju. I tako za svaku web stranicu. Najlakše je da otvorite onoliko foldera koliko imate stranica i u te foldere ubacite materijal koji će ići na tu stranu. Folder foto galerija neka sadrži odabrane fotografije, folder o nama informacije o Vama neku fotografiju koju želite ili bilo šta drugo što ide na tu stranu. Tako uradite za svaku web stranu posebno.

Priprema Fotografija za sajt

Fotografije ubacite u svaki folder u kome želite da budu (svaki folder treba da označava web stranicu na sajtu). Ovde dolazi do par problema. Većinom se fotografije trebaju optimizovati za web sajt (promeniti njihovu veličinu za odgovarajući dizajn, prilagoditi im format itd) ali isto tako većina ljudi to ne ume da uradi. Stoga predlažemo da fotografije skinute sa fotoaparata ili pojedine fotografije sa interneta narežete na CD ili snimite na USB memoriju a mi ćemo ih dalje obrađivati, osim ako niste vični Photoshopu i ako sami znate sve o formatima jpg, png, gif, tif, psd.

Najlakše je da se posavatujete sa svojim web dizajnerom šta tačno treba da spremite od meterijala!

linija cik cak

Priprema teksta za Vaš sajt

Tekst pripremite u Word-u ili u Notepad-u. Nazovite dokument kao što želite da Vam se zove ime web strane i u dokumentu upišite tekst koji će biti na web sajtu. Koristite latinicu (nije obavezno, mada preporucujemo), font bi trebao da bude jedan od nekih klasični fontova kao što su Times New Roman ili Arial. Veličina fonta 12-14 piksela. Imajte u vidu da ne preterate sa textom na jednoj strani. Skrolovanje strane u nedogled nikome nije prijatno i odbija posetioce, zato bi u tekstu trebalo da istaknete najbitnije informacije. Podebljajte - boldujte delove vašeg teksta koje želite da istaknete.

 • Nemojte pisati suviše stručnim jezikom, ali se takođe nemojte obraćati čitaocu kao da pričate detetu. Pronađite sredinu koja će ujedno odražavati vaš profesionalizam, i omogućiti posetiocu sajta da razume o čemu govorite. Dakle, poštujte svoje čitaoce.

Ostali materijal za Vašu web prezentaciju

Ostale materijale poput video ili audio materijala takođe stavite u foldere a mi ćemo njihovim pregledom utvrditi njihovo stanje, formate i upotrebljivost na web prezentacijama. Ubacite neke linkove web sajtova koji Vam se sviđaju ili za koje mislite da bi nam mogli pomoći prilikom razmišljanja o Vašem viđenju dizajna. Navedite bilo šta što Vam padne na pamet jer svaka informacija znači da Vas jasnije i bolje razumemo a samim tim i bolje uradimo posao..

Materijal koji je potreban za izradu sajtova

 • Kvalitetni i originalni tekstovi
 • Kvalitetne fotografije
 • Kontakt podaci i adrese
 • Video
 • Tačne informacije vezane za vas ili vaš posao
 • Domen i hosting
 • Prevod (ako je sajt višejezičan)

NAPOMENA: Mi možemo da pišemo tekstove za vas i da angažujemo prevodioce ali to spada u dodatne troškove pa Vam preporučujemo da pripremite što više materijala sami.

Ukoliko Vam pripremanje materijala oduzima previše vremena, mi i taj deo posla možemo preuzeti na sebe i napisati relavantne tekstove, naći fotografije i ostali materijal koji odgovara Vašem profilu. To naravno oduzima dodatno vreme pri izradi sajta pa se rok izrade produžava.

Početak izrade sajta

Ako ste planirali da izradite sajt a ne znate odakle da počnete, onda ste na pravom mestu. Da budemo iskreni većina naših klijenata je bila u takvoj nedoumici. Sve što treba da uradite je da razgovarete sa nama i odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja o tome kakav vam je sajt potreban.


Pa, razgovarajmo!

Izrada sajta bez glavobolje

Pozovite nas da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za Vas.
Izrada sajta, web dizajn, grafički dizajn, multimedija. To je naš posao!

Izrada sajta

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za
naš rad možete nas nazvati na telefon:

+381 63 538 868

ili nam pisati putem elektronske pošte:

office@dpstudio.co.rs
sinisasamardzija@gmail.com

Web izrada

Izrada web prezentacija
Redizajn web sajta
SEO optimizacija
Domen i hosting
Site Map

Naša delatnost je: izrada sajtova i web programiranje,
SEO optimizacija veb prezentacija, grafički dizajn...

facebook  twitter  youtube  linkedin  instagram

  Veštine programiranja - 95%

 • SEO (pozicioniranje na Google) - 90%

 • Dizajn (Photoshop, Corel) - 92%

 • Video montaža - 85%

Vratite se na vrh stranice