brutalist web design

Brutalistički veb dizajn

Veliki trend u veb dizajnu koji treba primetiti

Pre nekoliko godina upoznali smo se sa brutalističkim veb dizajnom. U toj sofisticiranoj eri usredsređenoj na zamršene ideje, upotrebu vrhunskih rešenja i uglađene realizacije, krenulo je kao grom s plavog neba. To je bila retka pojava, i prema tome, doživljavana kao nešto ekstravagantno. Međutim, danas se situacija kardinalno promenila. Ovi sirovi, nerafinirani i konstruktivni interfejsi su široko rasprostranjeni i pogodni su za normalnu stvar koja publiku i dalje osvaja svojim ekscentričnim izgledom.

Mnogo je razloga za to, a jedan od najvećih je taj što talas nostalgije danas dominira društvom. Očigledne su želje za 80-im i 90-im; stoga su se brutalistički veb dizajni transformisali u veliki trend. Ne samo da male kompanije i lokalni umetnici to pokušavaju da prihvate, već to koriste i golijati u industriji. 

Leandro Gabriel

brutulisticki veb dizajn

Lični portfolio Leandra Gabriela inspiraciju je uzeo iz starih računara.

Početni ekran nije ništa drugo do ekran računara sa prečicama savršeno poravnatim sa leve strane. Čak i posetioce na mreži pozdravlja sa podrazumevanim prozorom koji uključuje ne samo područje sadržaja već i dugmad za minimiziranje, maksimiziranje i zatvaranje prozora. Prosto super.

Ako želite zaroniti u ‘90te i doživeti računare iz te ere, ova veb lokacija bi trebalo da vam bude prva stanica.

Zaključak

Postoji mnogo načina za izgradnju brutalističkog veb dizajna. Možete se odlučiti za retroaktivni stil, radeći na taj način trikove starih škola. Kao alternativu, možete da kombinujete konstruktivne detalje i vrhunske funkcije kako biste stvorili neku vrstu interfuzije sa previše pojednostavljenom harizmom. Možete čak i da eksperimentišete sa efektima dinamičkog izobličenja ili manipulacijom slikama i odbacite sve raskošno i dekorativno.

Ključna stvar koju treba zapamtiti je da brutalistički veb dizajn nije samo primitivan dizajn koji se oseća nedovršenim i nenašminkanim. Naprotiv, to je pravo remek-delo gde je lepota primitivizma vešto izložena javnosti.