ŠTA JE SEO I KOLIKO KOŠTA?

Može li SEO optimizacija biti jeftina?

Studio digital

Koliko košta SEO optimizacija?

Linija cik cak

Odgovor na pitanje o ceni SEO optimizacije je sljedeći: „Zavisi“. Pa dakle, o čemu to tačno zavisi? SEO nije posao koji se radi tako da pritisnete jedno dugme i završite sve. Ništa se ne može uraditi automatski kada je SEO optimizacija u pitanju.

SEO SE NE RADI JEFTINO I AUTOMATSKI

Prva stvar koju trebate razumeti kada pitate kolika je cena za SEO je da to neće biti baš jeftino. A ako bude jeftino, bežite glavom bez obzira. Nemojte verovati nekome ko Vam kaže da će vam naplatiti 2000 din. za SEO posao na vašoj web prezentaciji. Tako niska cena znači da ništa pametno neće biti napravljeno, a Vaš novac i vreme će biti uzaludno i nepovratno potrošeni. Još jedna važna činjenica koju trebate znati jeste da SEO nije lagan niti jednostavan posao. Google koristi preko 250 različitih kriterijuma za pozicioniranje a još uvek i dalje stalno podešava algoritam i to preko 500 puta godišnje! Dakle, ako stručnjak za SEO brzo pogleda vašu web stranicu i odmah vam da jednokratnu cenu, budite naročito oprezni. Na brzinu se samo može ukloniti nekoliko očitih mana s vaše web prezentacije ili malo suziti pretraživanje po ključnim rečima ili frazama, ali dugotrajan i dubok SEO sigurno neće biti postignut. Optimizacija internetskih pretraživača je proces koji se stalno obnavlja a ne jednokratna operacija koja se uradi jednim klikom miša. SEO mora biti urađen tek nakon dobrog i planskog istraživanja i planiranja. Cena SEO optimizacije će isključivo zavisiti od toga što tačno od nje očekujete.

Dugoročan proces, mesečno plaćanje

Koliko kvalitetan SEO može koštati? Ako imate web stranicu o lokalnoj veterinarskoj ambulanti i na vašoj se web prezentaciji nalazi samo nekoliko statičnih stranica, strategija i cena SEO optimizacije za takve stranice biti će bitno drugačija nego za firmu sa više od 500 proizvoda i dinamičnom web stranicom za e-kupovinu. Takođe, čak i ako vam je data osnovna cenovna struktura, vrlo je verovatno da će se ona menjati svakog meseca. To je zato što kako stvari počnu napredovati, biće moguće identifikovati različite potrebe za vaš posao u okviru SEO optimizacije. Kao što smo ranije naveli, možete naići na različite loše firme ili samostalne SEO specijaliste koji će vam ponuditi svoje usluge za manje od 10.000 dinara mesečno. Sve što ćete od njih dobiti su tehnike za automatizaciju koje uključuju spamovanje internet pretraživača. Morate biti pažljivi jer će vam to doneti više štete nego koristi.

Iznos troška za SEO zavisi od:

Linija cik cak

1. Konkurencije na internetu koja se bavi istim poslom kao što je vaš. Lakše je poboljšati rang za određenu poslovnu delatnost koja nema veliku konkurenciju (brže ćemo dobro rangirati veterinarsku ambulantu nego neku turističku agenciju jer je u delatnosti turizma već velika konkurencija i manje više svi gađaju iste reči ili fraze). Ako ipak vaš posao deluje u nagužvanom tržištu, ostvarivanje višeg ranga na pretraživaču će zahtevati i više truda te će samim tim i povećati cenu optimizacije SEO.

2. Kompleksnost ključnih reči i fraza. Česte i popularne ključne reči imaju i veliku konkurenciju. Više je vremena i truda potrebno uložiti kako biste bili konkurentni s takvim ključnim rečima (na primer turizam, ova ključna reč je jako korištena na internetu i trebalo bi dosta napornog rada i vremena za nju, ali ako bliže odredimo Vaše polje delovanja kao što je na primer turizam u Srbiji, ili seoski turizam tu bi rezultati brže došli).

3. Starost vašeg biznisa na internetu. Pretraživači uopšteno favorizuju starije i poznate firme. Zbog toga se one puno lakše mogu rangirati. Cena SEO -a će biti umerenija kod takvih poslova.

4. Veličina i dinamika vaše web prezentacije. Veće web prezentacije su i bogatije sadržajem. Ta činjenica čini SEO posao lakšim. Međutim, veće web prezentacije takođe imaju i veći broj pojedinačnih web stranica kojima je potrebna SEO optimizacija, pa se tako i povećava broj radnih sati potrebnih zaSEO.

SEO uključuje mnogo toga, na primer: optimizacija pojedinih stranica vaše web prezentacije, izgradnju linkova, pisanje tekstova i blogova, marketing na društvenim mrežama i povećavanje popularnosti Vaše web prezentacije na internetu i još mnogo toga. Cena će direktno zavisiti od raspona usluga koje trebate za vašu web prezentaciju.

SEO pregled i dijagnostika Vašeg sajta

Šta treba uraditi za dobar SEO?

Seo nije posao koji se radi tako da pritisnete jedno dugme i završite sve. Ništa se ne može uraditi automatski kada je seo u pitanju.

Početak izrade sajta

Ako ste planirali da izradite sajt a ne znate odakle da počnete, onda ste na pravom mestu. Da budemo iskreni većina naših klijenata je bila u takvoj nedoumici. Sve što treba da uradite je da razgovarete sa nama i odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja o tome kakav vam je sajt potreban.

Izrada sajta bez glavobolje

Pozovite nas da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za Vas.
Izrada sajta, web dizajn, grafički dizajn, multimedija. To je naš posao!