IZRADA SAJTOVA I CENA IZRADE

Cene profesionalne izrade sajtova

Studio digital

STUDIO DIGITAL

Koja je cena izrade sajta?

Linija cik cak

Izrada sajtova zavisi od mnogo činilaca i na ovo pitanje se ne može dati precizan odgovor dok se ne utvrde sve činjenice oko samog sajta koji se treba raditi. Svaka internet stranica je jedinstvena te je samim tim takva i njena cena. Ono što vam možemo reći je da osnovna web stranica ne košta manje od 6.000 dinara. Pod osnovnom mislimo na jednostavnu stranicu s informacijama o vašem poslovanju i kontakt podacima vas ili vaše firme. Ove stranice se čine malima, ali dobro odrađen web dizajn i na ovakvoj prezentaciji može privući veliku pažnju. Neko će reći, ja sam video stranice od 2.000 dinara ili od mog komšije sin radi izradu sajta za 1.000 dinara. Naravno, sve to stoji ali kako će te web stranice izgledati i funkcionisati, mislim da nije potrebno ni objašnjavati.

Proces izrade sajta kreće od dobijanja svih materijala a prvo se radi analiza o klijentu. Nakon toga kreće vizualizacija web stranice sledeći osnovna pravila web upotrebljivosti, željenog postignutog efekta i sama funkcionalnost istih u predstavljanju klijentovog poslovanja. Nakon tog dela i odobravanja dizajna web stranice od strane klijenta kreće se u samu izradu sajta odnosno onaj programski deo. I ovde postoji puno pravila koja profesionalni web dizajner treba primenjivati. Pravilna upotreba tehnologije izrade sajtova, valjani kod web stranice u skladu s web standardima, kompatibilnost s mnogim vrstama web pregledača i naravno osnovna SEO optimizacija.

Pod upotrebom valjane tehnologije prvenstveno mislimo da izrada sajtova mora da počne i da se završi sa pravilno korišćenim HTML oznakama i tagovima. Danas se internet stranice ne rade isto kao što su se radile pre deset godina. Kao što tehnologija napreduje tako napreduje i sam proces izrade sajtova.

Odnos cene i kvaliteta

Kako napraviti odnos cene i kvaliteta kada je u pitanju web dizajn? CENA SAJTA = ko radi, koliko je komplikovan rad, koliko vremena treba da se uradi prezentacija i slično. U vezi vremena nije sve tako jednostavno jer iskusan web programer može izuzetno komplikovanu i tešku stvar da odradi nekoliko puta brže nego recimo neko daleko manje iskusan. Naručilac posla uglavnom nema predstavu šta je html, ni kako se radi u PHP-u, ni koja je razlika između PHP i JS, ni šta je web dizajn a gotovo najčešće pita „pošto sajt za mene“ kao da se prodaje na kilo.

Uhvaćen u svim tim razmišljanjima, stotinama sati rada na sajtovima, ja i dalje pojma nemam kad mi postave prosto pitanje „Koliko to košta?“. Da bi se odgovorilo na ovo pitanje mora se tačno utvrditi želja naručioca, obim posla, tehnike izrade, komplikovanost zahteva, analiza konkurencije i još mnogi i mnogi bitni faktori koji se dešavaju pri samoj izradi sajta (Npr… dogovorite se da u galeriju ide 15 slika, ali naručilac posle dogovora za cenu sajta donese još 15 slika za koje kaže da su mu veoma bitne)… Kad vas vaš web dizajner i programer upoznaju sa svim ovim elementima onda ćete naravno i sami shvatiti da komšijin sin nije uvek pravi izbor i da sajt ne može da košta 1 euro.

Koliko vremena treba za izradu sajta?

Ako uzmete u obzir  vreme potrebno za izradu profesionalnog web sajta, onda ćete i sami uvideti da on ne može koštati 2.000 dinara. Takvi sajtovi se rade na principu ubaci sliku i tekst i gotova web prezentacija. Dobro razmislite da li ćete rizikovati svoj brend, proizvod ili samu firmu sa ovakvom negativnom reklamom. Uporedite sajtove svoje konkurencije i ako nađete da je samo jedan vaš konkurent uradio profesionalnu web stranicu i profesionalni web dizajn shvatićete da mu morate parirati inače će to uticati na vaše poslovanje na internetu.

Mislite da je dobar sajt skup? Razmislite koliko novca gubite ako niste adekvatno predstavljeni na internetu ili ako uopšte nemate svoju internet prezentaciju.

Početak izrade sajta

Ako ste planirali da izradite sajt a ne znate odakle da počnete, onda ste na pravom mestu. Da budemo iskreni većina naših klijenata je bila u takvoj nedoumici. Sve što treba da uradite je da razgovarete sa nama i odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja o tome kakav vam je sajt potreban.

Izrada sajta bez glavobolje

Pozovite nas da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za Vas.
Izrada sajta, web dizajn, grafički dizajn, multimedija. To je naš posao!