PRIPREMA MATERIJALA ZA IZRADU SAJTOVA

Kako pripremiti materijal koji je potreban za izradu sajta?

Studio digital

STUDIO DIGITAL

Priprema kompletnog materijala za izradu vašeg sajta

Linija cik cak
Jedna od najvažnijih stvari u vezi sa izradom web prezentacija jeste priprema materijala za nju. Vrlo često klijenti znaju da im je web sajt potreban, ugovaraju izradu web sajta ali nemaju pripremljen materijala. To je najčešći razlog zašto se proces izrade produžava, a sam posao otežava i nama i klijentima. Zbog ovakvih problema rokovi se probijaju a proces izrade web sajta umesto kreativnog, profesionalnog i radnog tempa prerasta u otežavajući posao. Prilikom pripreme materijala najlakše je da se posavatujete sa svojim web dizajnerom ili programerom šta tačno treba da spremite od meterijala. Treba početi od jednostavnih pitanja: Koliko planirate da će Vaš web sajt imati strana? Koje su to strane? Šta će biti na tim stranama? Na osnovu ovih pitanja znaćete, ako ne sve, onda veliku većinu podataka vezanih za materijal koji treba da pripremite. Pripremajte materijal za svaku web stranu posebno. Izaberite tekstove, naslove, podnaslove, fotografije, važne poruke koje treba istaći na svakoj strani. Na primer pripremate materijal za početnu stranu Vašeg sajta. Zapitajte se šta je najvažnije da se predstavi na početnoj stranici, šta treba biti najvidljivije i najistaknutije. Je li to Vaš novi proizvod ili usluga, je li to popust i cena, nagradna igra…? Šta je to što korisnik sajta prvo treba da primeti? Šta istaći u prvi plan? Nakon razgovora, vama će biti lakše pripremiti materijal i zamisliti strukturu vašeg sajta. Najlakše je da otvorite onoliko foldera koliko imate stranica i u te foldere ubacite materijal koji će ići na tu stranu.  Tako uradite za svaku web stranu posebno.
Materijal koji je potreban za izradu sajta
  • Kvalitetni i originalni tekstovi
  • Kvalitetne fotografije
  • Kontakt podaci i adrese
  • Video
  • Tačne informacije vezane za vas ili vaš posao
  • Domen i hosting
  • Prevod (ako je sajt višejezičan)
NAPOMENA: Mi možemo da pišemo tekstove za vas i da angažujemo prevodioce ali to spada u dodatne troškove pa Vam preporučujemo da pripremite što više materijala sami.

Priprema fotografija za sajt

Fotografije ubacite u svaki folder u kome želite da budu (svaki folder treba da označava web stranicu na sajtu). Ovde dolazi do par problema. Većinom se fotografije trebaju optimizovati za web sajt (promeniti njihovu veličinu za odgovarajući dizajn, prilagoditi im format itd). Ipak, većina ljudi to ne ume da uradi. Stoga predlažemo da nam dostavite fotografije u sirovom stanju a mi ćemo ih dalje obrađivati, osim ako niste vični Photoshopu i ako sami znate sve o formatima jpg, png, gif, tif, psd.

Priprema tekstova za sajt

Tekst pripremite u Word-u ili u Notepad-u. Nazovite dokument kao što želite da Vam se zove ime web strane i u dokumentu upišite tekst koji će biti na web sajtu. Imajte u vidu da ne preterate sa textom na jednoj strani. Skrolovanje strane u nedogled nikome nije prijatno i odbija posetioce.  Zato bi u tekstu trebalo da istaknete najbitnije informacije. Podebljajte – boldujte delove vašeg teksta koje želite da istaknete. Najvažnije je da budete jasni i koncizni.

Početak izrade sajta

Ako ste planirali da izradite sajt a ne znate odakle da počnete, onda ste na pravom mestu. Da budemo iskreni većina naših klijenata je bila u takvoj nedoumici. Sve što treba da uradite je da razgovarete sa nama i odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja o tome kakav vam je sajt potreban.

Izrada sajta bez glavobolje

Pozovite nas da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za Vas.
Izrada sajta, web dizajn, grafički dizajn, multimedija. To je naš posao!