Html oznake prilikom izrade sajta

Da li je vreme za resetovanje HTML-a?

HTML je jedan od glavnih gradivnih elemenata internet stranica.

Kao što se najbolje prakse i tehnike veb dizajna vremenom menjaju, tako se menja i kod koji koristimo. Kako se HTML razvija, neke od njegovih starijih oznaka su zastarele, dok su drugi delovi prenamenjeni.

Da li nam to, međutim, stvara više problema? Da li bi bilo bolje da započnemo ispočetka kako bismo bili sigurni da svi radimo na istom jeziku. Umesto da pokušavamo da uredimo bitove koje ne želimo ili koji nam trebaju?

Problemi sa zadržavanjem zastarelog HTML-a

Pogledajmo šta se dešava kada vremenom izmenimo pravila HTML-a i kako to utiče na sajt:

Rizično je ostaviti otvoren HTML
Bez obzira da li su neke funkcije zastarele i treba li ih pokrenuti ili su pregledači uopšte prestali da podržavaju određene oznake, zastareli kod na kraju postaje problem.

Na veb lokaciji HTML.com pronaći ćete dugačku listu zastarelih HTML-ova.

Za mnoge od njih, HTML oznake i atributi zamenjeni su efikasnijim CSS stilom. Postoje i primeri zastarevanja HTML-a jer su funkcije zastarele (poput okvira).

Ipak, još uvek postoje veb stranice koje sadrže zastareli HTML. Međutim, ako se dovoljno mota ovog pogrešnog koda, ti dodatni znakovi i direktive mogu usporiti vreme obrade vašeg servera. Takođe mogu i prikazivati stranice sporije nego obično. U drugim slučajevima, HTML razbija funkcije na prednjem delu veb stranice.

Korišćenje zastarelog koda

Korišćenje zastarelog koda može stvoriti nedosledna i loša iskustva na front-end-u. A kada se svi pregledači konačno uđu u sistem i odluče da više ne podržavaju HTML oznaku, svim posetiocima će ostati neispravan korisnički interfejs.

Sve što zaista možemo je da budemo u toku sa onim što se dešava sa jezikom. Pokušajmo da uređujemo zastareli kod sa naših veb lokacija čim prestane da se koristi i uvek koristimo podržane oznake i atribute. Poigravajući se sa zastarjelim ili prenamijenjenim kodom, stavljamo samo iskustvo posetioca veb stranice u opasnost, pa je najbolje odvojiti vrijeme i ukloniti stare linije koda.

Studio digital prilikom izrade sajtova koristi samo validne HTML oznake tako da su sajtovi koje radimo uvek u samom vrhu po merilima ažurnosti i ispravnog kodiranja.