Proverite i izmerite brzinu vaše internet konekcije​

Kako proveriti brzinu interneta?

Proverite i izmerite brzinu vaše internet konekcije

Brzina interneta se meri u jedinicama koje se nazivaju bitovi po sekundi (bps), bajtovi po sekundi (Bps), kilobiti po sekundi (kbps), kilobajti po sekundi (kBps), megabiti po sekundi (Mbps), megabajti po sekundi (MBps), gigabiti po sekundi (Gbps), i gigabajti po sekundi (GBps). Najčešće korišćene jedinice su Mbps i MBps.

Merenje brzine interneta uključuje slanje podataka između vašeg uređaja i servera na internetu. Alat za merenje brzine interneta će poslati određenu količinu podataka iz vašeg uređaja ka serveru i zatim izmeriti koliko je vremena bilo potrebno da se ti podaci prenesu. Brzina interneta se izračunava tako što se količina prenetih podataka deli sa vremenom koje je bilo potrebno da se ti podaci prenesu. Rezultat se izražava u jedinicama brzine kao što su Mbps ili MBps.

Međutim, važno je napomenuti da merenje brzine interneta nije uvek tačno, jer postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na brzinu internet konekcije, kao što su mrežni uslovi, mrežna gužva, udaljenost od rutera, kvaliteta Wi-Fi signala i drugi faktori. Zbog toga je preporučljivo izvršiti više merenja u različitim vremenskim intervalima kako biste dobili tačniju sliku o brzini vaše internet konekcije.

Postoji nekoliko načina da proverite brzinu vaše internet konekcije. Evo nekoliko jednostavnih načina:

Merenje brzine interneta

Speedtest.net – Speedtest.net je popularan alat koji se koristi za merenje brzine interneta. Posetite web stranicu Speedtest.net i kliknite na dugme „GO“ kako biste započeli merenje brzine vaše internet konekcije. Nakon završetka merenja, biće prikazana brzina vaše veze u Mbps (megabita po sekundi).

Ookla Speedtest aplikacija – Ookla Speedtest aplikacija je besplatna aplikacija za merenje brzine interneta koja je dostupna za preuzimanje na iOS i Android uređajima. Nakon preuzimanja aplikacije, pokrenite test i biće prikazana brzina vaše veze u Mbps.

Ugrađeni alati za merenje brzine – Neke internet provajdere mogu ponuditi svoje ugrađene alate za merenje brzine interneta. Proverite sa svojim provajderom da li nude takav alat.

Drugi online alati – Postoje i drugi online alati za merenje brzine interneta koji nisu Speedtest.net. Možete pronaći druge online alate pretragom na internetu.

Važno je napomenuti da faktori poput mrežne gužve, udaljenosti od rutera, kvaliteta Wi-Fi signala i drugi faktori mogu uticati na brzinu interneta koju dobijate u stvarnom svetu. Stoga je preporučljivo proveriti brzinu interneta više puta tokom dana i u različitim uslovima kako biste dobili tačniju sliku o brzini vaše internet konekcije.