Kako umanjiti i sprečiti spam elektronsku poštu?

Kako umanjiti i sprečiti primanje SPAM elektronske pošte?

Prvo da definišemo šta je to SPAM elektronska pošta?

Spam je neželjena elektronska pošta koja se šalje masovno bez prethodnog pristanka primaoca. Spam pošta obično sadrži reklame za proizvode ili usluge, kao i pokušaje phishinga ili malware distribucije. Spam pošta često se šalje na velike liste adresa koje su pošiljaoci kupili ili stekli neovlašteno.

Spam pošta je problem za mnoge korisnike jer može zauzeti veliku količinu prostora na mail serverima i korisničkim računalima, te može dovesti do sigurnosnih rizika ako se klikne na poveznice ili preuzme privitak iz neželjene pošte. Spam pošta također može biti uznemirujuća ili neugodna za primatelje, jer se često šalje nepoželjni sadržaj ili osobni podaci primatelja se koriste za personalizaciju pošte.

Postoje različiti načini za umanjenje i sprečavanje spam elektronske pošte. Neki od najčešćih načina su:

Filter neželjene pošte

Većina e-poštanih klijenata ima filter neželjene pošte koji automatski preusmjerava neželjenu poštu u odvojenu mapu softvera.

Filter neželjene pošte je alat koji se koristi za automatsko prepoznavanje i razvrstavanje neželjene pošte (spam) u odvojenu mapu ili označavanje kao neželjenu poštu. Ovi filteri se koriste u e-poštanim klijentima, kao što su Outlook, Gmail, itd.

Filteri neželjene pošte koriste različite metode za prepoznavanje neželjene pošte, kao što su:

  • Tekstualna analiza: analiziraju sadržaj poruke kako bi utvrdili je li spam ili ne.
  • Pravila: koriste se pravila za filtriranje neželjene pošte, kao što su blokiranje pošte s određenim ključnim riječima ili određenim pošiljateljima.
  • Računalna učenja: koriste algoritme učenja mašina kako bi se prepoznale značajke neželjene pošte.

 

Filteri neželjene pošte nisu savršeni i ponekad mogu zamijeniti neželjenu poštu kao važnu poštu, tako da je potrebno povremeno pregledati mapu neželjene pošte kako biste se uvjerili da nijedna važna poruka nije završila tamo.

Anti-spam softver

Postoji mnogo besplatnih i plaćenih programa koji vam mogu pomoći u filtriranju neželjene pošte.

Anti-spam softveri koriste različite metode za detekciju i filtriranje spam poruka. Neki od najčešćih metoda su:

  • Tekstualna analiza: analiziraju sadržaj poruke kako bi utvrdili je li spam ili ne. To uključuje analizu ključnih riječi, frasa ili sličnih metoda koje koriste filtri neželjene pošte.
  • Pravila: koriste se pravila za filtriranje neželjene pošte, kao što su blokiranje pošte s određenim ključnim riječima ili određenim pošiljateljima.
  • Računalna učenja: anti-spam softveri koji koriste algoritme učenja mašina analiziraju karakteristike pošiljatelja i sadržaj poruke, te koriste te informacije kako bi prepoznali spam.
  • Reputacijske baze: anti-spam softveri koji koriste reputacijske baze upotrebljavaju informacije o pošiljateljima koje su prikupili iz različitih izvora, kao što su blacklists, whitelists, ili informacije o pošiljateljima koje su prikupili korisnici.
  • Analiza povezanih linkova: anti-spam softveri koji koriste analizu povezanih linkova analiziraju linkove koji se nalaze u poruci kako bi utvrdili da li su oni povezani sa spamom.
  • Analiza IP adrese: anti-spam softveri koji koriste analizu IP adrese analiziraju IP adresu pošiljatelja kako bi utvrdili da li je ona prijavljena kao neželjena adresa.

Anti-spam softveri se također mogu kombinirati s drugim tehnologijama, kao što su enkripcija e-pošte i dvostruka potvrda e-pošte, kako bi se poboljšala njihova učinkovitost.

Ne odgovarajte na spam poruke

Ako odgovorite na spam poruku, to može pokazati spammeru da je vaša adresa aktivna i može dovesti do povećanja količine spam pošte.

Ne kliknite na linkove u spam porukama

Linkovi u spam porukama mogu voditi na zlonamjerne web stranice ili pokušati instalirati malware na vašem računalu.

Koristite javne popise blokiranih adresa

Postoje javni popisi adresa koje su označene kao spam, te ih možete koristiti kako biste ih blokirali.

Koristite dvostruku potvrdu e-pošte (Double opt-in)

Ovaj postupak zahtijeva potvrdu vaše e-pošte adrese prije nego što se registrirate za bilo koji servis, što smanjuje mogućnost da će se vaša adresa koristiti za spam.

Koristite enkripciju e-pošte

Enkripcija e-pošte će zaštititi vašu privatnost i smanjiti mogućnost da vaša e-pošta bude pročitana od strane neovlaštenih osoba.

U Studio digital-u smo spremni da vas saslušamo i damo vam ponudu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama. Slobodno nas pozovite i zatražite besplatnu procenu i ponudu.

STUDIO DIGITAL
063 538 868