Video u veb dizajnu

Video u veb dizajnu

Korišćenje videa prilikom izrade sajtova

Video na Internetu postoji već duže vreme. Počeli smo sa teškim flash datotekama video zapisa i animacija, dok sada imamo HTML5 video i toliko više opcija za uključivanje videa na naše veb stranice

Dizajniranje pomoću videa u prošlosti je bilo mnogo teže nego danas. Snimanje kvalitetnih video snimaka često je uključivalo tešku i skupu opremu i softver, dok sada možemo da koristimo naše uobičajene digitalne fotoaparate (ili čak naše telefone!) Za snimanje sjajnih kvalitetnih snimaka. A ako ste želeli animirane sekvence na svojoj veb lokaciji, morali ste da budete vrlo dobri u digitalnoj ilustraciji, da znate puno Actioncripta ili da se snalazite u Flash-u ili da angažujete nekoga drugog da to uradi. Sada postoje alati i delovi softvera koji vam pomažu da sami kreirate animacije.

Takođe razmislite o stvaranju YouTube-a. Osnovan 2005. godine, YouTube je najpopularnija usluga koju ljudi koriste za postavljanje i deljenje sopstvenih video zapisa. Čak ga i velike korporacije i preduzeća koriste za deljenje popularnih klipova ili vesti iz svojih TV emisija.

Po mom mišljenju, YouTube je doneo malo evolucije video zapisa na Internetu. YouTube je ponudio nešto što je malo ko mogao ranije: svako je mogao da kreira video zapis i deli ga sa svima kome se dopada, bez obzira na njihovo iskustvo ili tehničke sposobnosti.

Video na vebu – danas

U današnje vreme imamo na raspolaganju toliko tehnologija da je Flash skroz izbačen iz upotrebe. HTML5 nam mnogo olakšava razvijanje načina prikazivanja naših video zapisa i ostalih animiranih, vizuelnih snimaka na našim veb lokacijama. Posedovanje ove tehnologije je sjajno, jer to znači da imamo mnogo bolje mogućnosti da koristimo video u našim dizajnom i zapravo ga koristimo kako bismo poboljšali iskustvo naših korisnika.

Kako možemo da koristimo video?

Video se može koristiti na toliko načina da poboljša naš dizajn i poboljša putovanje i iskustvo korisnika. Baš kao što biste radili sa raznim slikama (bilo da se radi o fotografiji, ikonama ili animacijama), i vi biste trebali ciljati da u svom dizajnu koristite video za poboljšanje dizajna. Imajte na umu da želite da vaša poruka bude jasna sa video zapisima ili bez njih.

Sa bilo kojim video snimkom važno je da jasno razmislite o poruci koju želite da projektujete. Video koristite pažljivo kao i bilo koje druge elemente u vašem dizajnu.

Video snimci su odlični za upoznavanje korisnika sa proizvodom ili uslugom, a da ih ne nadvladate spiskom funkcija dugom kilometar. 

Ključ video snimka je da vaš fokus bude fokus vašeg dizajna. Iako ćete u nastavku želeti da pomenete karakteristike teksta i slika, posjedovanje video snimka koji na kreativan način prikazuje glavne karakteristike je siguran način da se korisnici primete i žele da ga isprobaju više.