Novi operativni sistem windows 11.

Windows 11: Prvi pogled prvi put

Microsoft je nedavno predstavio svoje planove za sledeću verziju operativnog sistema Windows. Dajemo vam probnu vožnju.

Dani operativnog sistema Windows 10 su odbrojani. Veliki događaj krajem juna otkrio je da je u toku njegova zamena, Windows 11. Otkrivanje je pokazalo značajno ažuriranje Windows-ovog izgleda, promene menija Start i trake zadataka. Urađen je novi stil dizajna za čitav operativni sistem.

Ispod haube su još veće promene. Za sve ovo su potrebni osma generacija ili noviji x86 procesori i pouzdani modul platforme (TPM). To je deo gde IT stručnjaci moraju da razmotre sigurnost u svetu endemskog malvera

Microsoft je uveo hardverski podržanu zaštitu za Wondows 10 u svom najnovijem Surface hardveru. Sa operativnim sistemom Windows 11 će je primeniti na sav podržani hardver. To uključuje zahtevanje pouzdanog pokretanja kako bi se smanjio rizik od zlonamernog softvera jezgra. Zaštitnik aplikacije Windows Defender za otvaranje preuzetih datoteka u zaštićenim virtuelnim mašinama i korisničke prijave kojima upravljaju šifrovani tokeni uskladišteni u TPM-u.

Ovo je u srcu ono što bezbedni korisnici Windows-a traže. Pitanje za Microsoft je: da li će ti korisnici biti spremni da koriste hardver koji podržava zaštićeni Windows? Biće zanimljivih nekoliko meseci kako korisnici, administratori i programeri razrade šta ovi novi hardverski zahtevi znače za njih.

U julu, Microsoft je predstavio prvu verziju Windows 11 na Windows Insiders kanalu , ažurirajući test mašine na novi operativni sistem. Prva javna verzija nema sve funkcije koje su trenutno planirane za izdanje, ali je stabilna i spremna za testiranje.

Instalacija na naše testne sisteme bila je dovoljno jednostavna, koristeći poznatu verziju Windows Insider-ovih sopstvenih alata za ažuriranje. Nema potrebe za preuzimanjem ISO-a ili ponovnim učitavanjem računara od nule. Verzija se preuzima za nekoliko minuta i relativno brzo instalira, ostavljajući aplikacije i podatke tamo gde su bile.

Nakon prvog ponovnog pokretanja, korisniku se prikazuje suptilno ažurirani ekran za prijavu, sa novim fontom i malo izmenjenim rasporedom. Postavke za biometrijsku prijavu na Windows 10 su sačuvane, tako da će kamera i senzori za otiske prstiju nastaviti da rade na Windows-u 11.

Grafički korisnički interfejs

Microsoft je izvršio brojne dorade u grafičkom korisničkom interfejsu za Windows 11. Tamo gde je Wondows-ova traka zadataka uvek bila opravdana, ona je sada centrirana. Ima novi izgled skupa ikona i redizajniran Windows logotip.

windows 11

Meni Start je možda najočiglednije promenjen. Otvara se u sredini ekrana.  Podeljeni prikaz prikazuje zakačene aplikacije, zajedno sa preporučenim prikazom koji izlaže nedavne dokumente i novoinstalirane aplikacije.

Čak su i prozori suptilno različiti, sada sa zakrivljenim uglovima. Ovaj novi izgled i osećaj, kodnog imena Sun Vallei, uzima Fluent jezik dizajna za Windows i primenjuje ga na čitavom operativnom sistemu.

Jedan od novih trikova dolazi kada desnim klikom ili prelaskom preko dugmeta za uvećavanje u bilo kom prozoru otvara alatku Snap Laiouts. Ova alatka koristi geometriju ekrana korisnika da predloži novi izgled aplikacija. To je iznenađujuće korisna alatka koja omogućava ljudima da brzo biraju prozore kako bi napravili raspored za svoj posao. Ti izgledi se čuvaju kao Snap grupe koje se mogu brzo vratiti nazad. Novi Snap alati nadograđuju stariju Windows funkciju. Mogu se koristiti zajedno sa još jednom starijom funkcijom koja dolazi do izražaja – Windows podrškom za virtuelne radne površine. Oni sada dobijaju ikonu trake zadataka, pojednostavljujući prebacivanje između različitih rasporeda. Sada je u operativnom sistemu Windows 11 moguće imati jedan zaslon za posao i jedan za igru, namećući barijeru između posla i privatnog života. Ova funkcija nam može biti sve važnija u današnje vreme rada od kuće.

Jedna velika promena je u kombinovanom centru za radnju i obaveštavanje sistema Windows 10. Oni su odvojeni u operativnom sistemu Windows 11, sa novim izgledom skupa obaveštenja koji imaju mnogo manje pretrpan izgled. Koriste iste zaobljene elemente kao i ostatak korisničkog interfejsa za Windows 11. Action Center, sa svojim brzim kontrolama za sistemske funkcije, sada je samostalni panel. 

windows 11 action center

Jednom pokrenut, ima izgled sličan proširenom Action Center u operativnom sistemu Windows 10, iako ikone novog izgleda pružaju više detalja, prikazujući povezane WiFi mreže i Bluetooth uređaje, kao i kontrolu osvetljenosti i jačine zvuka. Microsoft omogućava korisnicima Windows 11 da dodaju i uklanjaju funkcije po potrebi.

Iza „zida“

Većina operativnog sistema Windows 11 više manje je isti proces: dorada i redizajn poznatog, čineći ga doslednijim i koherentnijim. Novi izgled i osećaj radne površine sa redizajniranim Explorerom i poboljšanom aplikacijom Settings.

Možda je najveća promena u Windows prodavnici. Microsoft je bacio svoja ograničenja i sada svako može da ponudi bilo koju aplikaciju preko prodavnice. Ne mora da se pakuje kao appk ili MSIKS. Programeri aplikacija mogu koristiti stari poznati MSI ili bilo koji instalacioni program zasnovan na EKSE-u.

Postoji čak i podrška za Java pakete i veb-zasnovane aplikacije u Electronu ili u paketu kao PVA. Možda je najvažnije da programeri softvera čak mogu da donesu sopstveni mehanizam plaćanja, koji im omogućava da zadrže sav prihod bez da Microsoftu daju proviziju od 15%. To je razlog zašto su velike pretplatne aplikacije poput Adobe Creative Cloud-a i Acrobat DC-a već u obnovljenoj prodavnici. Verovatno će još mnogo aplikacija biti dostupno u Windows prodavnici pre pokretanja.

Glavna karakteristika koja nedostaje u ovom prvom pregledu je podrška za Android aplikacije u Windows prodavnici. Nadovezujući se na Amazonovo App Store i Intelove alate za pokretanje ARM koda na x64 hardveru, omogućiće Windows korisnicima da instaliraju i pokreću poznate Android aplikacije na računaru. Iako to znači da neće moći da podržava aplikacije koje koriste Google-ove Plai API-je, bilo koja aplikacija prekompajlirana za Amazonove popularne Fire tablete radiće na Windows 11.

Ipak, to nam daje nešto čemu se možemo radovati u budućim verzijama. Ovaj prvi pregled namenjen je programerima, ali se oseća mnogo stabilnije nego što je to bio slučaj sa ranim verzijama Windows 10. To možda i ne čudi, jer se Microsoft nadovezuje na svoj model Windows-a- kao usluge, koji koristi poslednjih nekoliko godina. Izdanje Windows 11 predstavlja brak jako testirane Windows platforme sa setom novih korisničkih interfejsa.