zamena za google pretrazivac

Zamenite Google pretraživač, povećajte svoju privatnost pretrage

Isprobajte zamene za Google pretraživač, radi povećanja vaše bezbednosti i privatnosti na internetu. Iako je Google pretraživač najpopularniji drugi pretraživači nude veće nivoe privatnosti.

Google je do sada možda najveći i najpopularniji pretraživač, ali njegove prakse prikupljanja podataka mogu vam ostaviti loš ukus u ustima. On nije jedini pretraživač koji postoji, zapravo, mnogi od njih mogu ponuditi što Google ne nudi: privatnost.

Evo nekih od najboljih alternativa Google pretrazi koje nude mogućnost da ostanete potpuno anonimni, bez obzira na to šta tražite.

Startpage

startpage

Startpage je holandski pretraživač koji je zvanično pokrenut 2002 godine. Ima privatnost kao jedno od svojih jedinstvenih ponuda i obećava da neće čuvati vaše lične podatke. Tvrdi da ne prati, ne evidentira niti deli istoriju pretrage. Pošto Startpage ne skladišti vaše prethodno pretraživane podatke, ne prikazuje ciljane oglase na osnovu njih. Oglasi koje vidite na veb lokaciji strogo su kontekstualni i zasnovani su na ključnim rečima koje koristite u pretrazi.

Ovaj pretraživač orijentisan na privatnost takođe koristi funkciju Anonymous View feature.  Ona vam omogućava da pretražujete preko proki servera radi dodatnog nivoa sigurnosti. Primarni razlog zašto Startpage nije tako veštačka inteligencija (AI)-učitana kao Google je zato što ima sedište u Holandiji i zaštićena je zakonima o privatnosti Evropske unije. Dakle, nije žrtva programa kao što je PRISM, program nadzora iz SAD -a.

Važno je napomenuti da informacije koje pružate na ovim veb lokacijama nisu u potpunosti zaštićene od spoljnih očiju. Nine Eyes, obaveštajni savez koji radi sa Danskom, Francuskom, Holandijom i Norveškom, olakšava razmenu informacija između različitih zemalja. Kompanije sa sedištem u tim zemljama mogu biti primorane da dele korisničke podatke sa svojim agencijama. One ih zatim dele sa drugim zemljama. To ne znači da ima mnogo toga za podeliti, ali važno je uzeti u obzir kada je vaša privatnost najvažnija.

DuckDuckGo

DuckDuckGo

DuckDuckGo, je još jedan pretraživač koji ima privatnost kao jednu od svojih primarnih karakteristika. Obećava zaštitu vaših ličnih podataka i podataka pretraživanja, garantujući tako da vas neće zarobiti u mehurićima filtera visoko prilagođenih rezultata pretraživanja. Profiliranjem korisnika veb lokacije poput Google -a stvaraju prototip vašeg identiteta u njihovim bazama podataka. Lažni identiteti koje veb lokacije stvaraju nisu samo izrazito redukcionističke prirode, već su i nepotpuni, stereotipni i uopštavajući. Glavna premisa DuckDuckGo -a je da ne profiliše svoje potrošače u kategorijama i svima prikazuje sve dostupne rezultate pretraživanja za ključnu reč na kojoj se vrši pretraga.

DuckDuckGo takođe prikazuje oglase zasnovane na ključnim rečima, za razliku od Google -a, koji koristi prethodne podatke i obrasce korisnika da izabere oglase koji će se prikazivati. Prihod veb lokacija ostvaruje putem partnerskih odnosa sa Amazonom i eBay.

Brave

Brave

Brave je još jedan pretraživač fokusiran na privatnost koji je nedavno pokrenut i čije je sedište u San Francisku. Zasnovan na pregledaču Chromium, to je softver otvorenog koda koji vam daje besplatnu licencu za korišćenje, kopiranje, proučavanje i menjanje na bilo koji način. Njegov izvorni kod se otvoreno deli, ohrabrujući vas da dobrovoljno poboljšate njegov dizajn. Zbog jedinstvene strukture Brave -a, uspešno je prikupio više od 32 miliona aktivnih mesečnih korisnika.

Kao i drugi pretraživači na ovoj listi, Brave se takođe ponosi svojim postavkama privatnosti. On blokira alatke za praćenje veb lokacija i oglase na mreži kao deo podrazumevanih postavki. Međutim, još jedna veoma zanimljiva karakteristika ovog pretraživača je ta što sadrži opcionalne oglase, za koje plaćate gledanje. Plaćanje se vrši u obliku kriptovalute poznate kao BAT

Brave Search je globalno dostupan u svim Brave pregledačima (desktop, Android i iOS) kao jedna od opcija pretraživanja pored drugih pretraživača i postaće podrazumevana pretraga u Brave pretraživaču. Takođe je dostupan iz bilo kog drugog pregledača na search.brave.com.

Qwant

Qwant

Qwant, lansiran u julu 2013. godine, je pretraživač sa sedištem u Francuskoj koji takođe ima za cilj da vas spreči da zaglavite u paklu za personalizaciju. Qwant, takođe podleže strogim zakonima o privatnosti Evropske unije, baš kao i Startpage, i čuva vaše podatke prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka donetoj 2018. Francuska veb stranica ima svoj mehanizam indeksiranja i obećava da ne prati istoriju pretrage. Dostupan na 26 jezika, Qwant sada obrađuje više od 10 miliona zahteva za pretraživanje dnevno i više od 50 miliona korisnika mesečno.

Prema svojoj politici privatnosti, Qwant ne prikuplja podatke o svojim korisnicima kada pretražuju. Takođe tvrdi da ne koristi kolačiće ili tragače. Zanimljiva karakteristika koju nudi Qwant je ograničavanje uvida veb lokacija trećih strana u vaše podatke o pretraživanju. To znači da veb lokacije koje pružaju rezultate ne vide ono što tražite, pa ostaju nesvesni vašeg identiteta na mreži, ponašanja i obrazaca pretraživanja.

Vredi napomenuti da je Qwant deo obaveštajnog saveza Five Eyes. To ne mora nužno značiti da nije privatno, ali nije tako zaštićeno od nadzora kao oni koji se nalaze izvan dosega ovih mreža.

Microsoft Bing

Ranije poznat kao Bing, Microsoft Bing je pretraživač pokrenut 2009. godine u vlasništvu i upravljanju, kako naziv govori, Microsofta. Baš kao i Google, Bing pruža rezultate na vebu, video zapisima, slikama i mapama.

Bing tvrdi da ne prati vaše aktivnosti pretraživanja kao što to radi Google. Koristi HTTPS koji mu omogućava da bezbedno odgovori na vaše upite za pretragu. Takođe obećava da pruža end-to-end šifriranje kako bi ponudilo dodatnu sigurnost i osiguralo da nijedna aplikacija treće strane ne koristi vaše podatke u svoju korist.

Bingova jedinstvena funkcija je mogućnost prijavljivanja na nalog preduzeća, što može značiti vaš poslovni ili školski nalog. Bing nikada ne povezuje vaše podatke o pretraživanju sa vašim identitetom na radnom mestu, niti vam daje ciljane oglase zasnovane na njima.

Microsoft ima sedište u Sjedinjenim Državama, pa može biti primoran da deli podatke sa agencijama za sprovođenje zakona ako se to od njih zatraži.