Izrada sajtova nije jeftina ni laka

Zašto veb dizajn nije jednostavan?

Veb dizajn zahteva poznavanje nekoliko disciplina

Kada gledaju kako veliki sportista nastupa, često im se čini da to izgleda bez napora. Pokazivanje velike brzine, koordinacije i okretnosti je upravo ono što rade. Ipak, ono što naše oči ne vide je sav naporan rad koji je učinio mogućim te neverovatne trenutke.

Slično tome, lepa i visoko funkcionalna veb stranica može odisati jednostavnošću, ali to skriva veliki napor uložen iza zavesa. Veb stranica mora biti koncipirana, dizajnirana, izrađena i testirana. Nijedan od ovih koraka nije lak. 

Poteškoće u postizanju ovoga mogu frustrirati dizajnere i klijente. Kad primete da nešto „jednostavno funkcioniše“, možda veruju da će moći brzo da proizvedu slične rezultate. Tek kad proces započne, stvarnost tone.

Za odlične rezultate i dalje su potrebne sjajne ideje ali i dobri alati


Veb dizajneri danas imaju pristup moćnijim alatima nego ikad ranije. Gledajući dalje od multitaskera poput Photoshopa, postoji niz opcija koje su stvorene posebno za dizajn veba i mobilnih uređaja.

Adobe KSD, Figma i Sketch su među najpopularnijim. Svaki nudi savremen način za izradu prototipova i pretvaranje u gotove proizvode. Međutim, nemojte se zavaravati da ih doživite kao sveobuhvatne, jer, bez obzira koji vam je alat omiljen, svi oni od nas zahtevaju bar jedno: sjajnu ideju. U ovom slučaju, sjajno bi moglo značiti više stvari. To može biti hrabar novi obrazac dizajna ili isproban pristup korisničkom interfejsu.

Poenta je u tome što sama tehnologija može učiniti samo toliko. Možda će vam olakšati izradu izgleda, ali kreativni deo je još uvek na nama. A za to su potrebni talenat, trud i vreme. Na kraju, alat je jednako dobar kao i osoba koja ga koristi.

Kada se pravi veb sajt, jedna veličina, dizajn, sistem… ne odgovara svima podjednako. Jednom kada je koncept dizajna pažljivo izrađen i odobren, vreme je za izgradnju. Ovaj proces predstavlja puno izazova.

Način izrade veb sajta može se razlikovati, ali sve počinje sa osnovama HTML-a i CSS-a. Odatle ulazimo u PHP, JavaScript i bilo koji broj drugih jezika. Tu je i ceo predmet izvlačenja podataka iz baza podataka i povezivanja sa API-ima.

I opet, jednostavnost onoga što vidite na ekranu može zavarati. Savremene CSS tehnike kao što su Flekbok i CSS Grid su od velike pomoći – ali i dalje zahtevaju tone podešavanja i testova pregledača. Oni ne samo da moraju dobro izgledati na radnoj površini, već i mnoštvo mobilnih uređaja. Ako pišete kod ispočetka, to može biti puno posla. 

Svaka veb stranica je svoj vlastiti, prilagođeni entitet. A ako kompletna izrada od nule nije u budžetu, onda je rešenje u sastavljanjurazličitih delova i pokušaja da se svi uklapaju. 

Tehnologija i standardi se neprestano menjaju


Na široj slici, sjajna veb stranica izgrađena danas ne garantuje da će takva i ostati. Promena se dešava brzo, a različiti aspekti stranice postaće zastareli.

Zamislite samo „vrhunsku“ veb stranicu napravljenu 2010. Verovatno koristi stare tehnike postavljanja CSS-a (i hakovanja) koje nisu baš efikasne. Takođe bi moglo ozbiljno nedostajati i pristupačnost i prilagođenost mobilnim uređajima.

Klijenti se mogu teško nositi s ovom stvarnošću. Razumljivo je, jer su verovatno uložili vremena i novca. Zato, pomisao na to da moramo stalno da održavam svoju internet stranicu možda neće imati puno smisla, ali ako to ne radimo mogli bi se izložiti još većim troškovima od posvećenosti stalnom održavanju.