Faktori koji utiču na cenu izrade sajtova

Faktori koji utiču na konačnu cenu izrade sajta

„Koliko košta izrada sajta?“ najčešće je pitanje koje agencije i web dizajneri dobiju od potencijalnih klijenata.

Cena izrade sajta neće uvek biti jednaka za sve koji zatraže tu uslugu. Kako svaki klijent ima drugačije potrebe, ciljeve i specifične zahteve, tako se i sama web stranica te njezina izrada moraju prilagoditi tim  ciljevima klijenta.  I sama cena sajta će, prema tome, takođe biti individualna te ovisiti o velikom broju faktora.

Jedan od glavnih razloga zašto izrada sajta uglavnom ne dolazi sa fiksnom cenom jeste činjenica da je svaka kompanija različita te ima svoje specifične potrebe i poslovne ciljeve.

Sobzirom na te potrebe i ciljeve, biće potrebno izraditi više ili manje kompleksne sajtove sa nizom različitih funkcionalnosti. Upravo na osnovu toga zavisi i kakva će cena same izrade sajta biti.

Tehnologija izrade sajtova

Za izradu svakog sajta, potrebne su, određene tehnologije. To mogu biti programski jezici ili gotovi sistemi za upravljanje sadržajem, kao što je WordPres.

Sajt mora imati i responzivan dizajn, odnosno prilagoditi se svakom uređaju na kojem se sam sajt gleda i to od mobilnog telefona pa sve do televizora. Ovo je izuzetno bitno jer se čak 90% pregleda sajtova i pristupa internetu vrši putem mobilnih uređaja.

Cena izrade sajta ipak najviše zavisi od toga koliko kvalitetnu web stranicu želite imati

Razlika u kvalitetu izrade sajta značajno utiče na cenu!

Kod profesionalne izrade sajta vi odmah u startu pored dobre funkcionalnosti samog sajta, čistog koda, dobrog dizajna, imate i dobru SEO optimizaciju sajta, web stranica je optimizovana i za mobilne telefone, prati trendove u web dizajnu itd…

Kod izrade web stranice svaki detalj može igrati ključnu ulogu te praviti razliku između vas i konkurencije. Konkurencija je jako velika i loš sajt će svakako dati prednost njima. Da bi ste uštedeli neki dinar prilikom izrade sajta i taj posao poverili amaterima vi se nesvesno odričete velikog dela profita koji vam taj sajt upravo treba omogućiti.

Ako ste izradu sajta platili jeftino, onda je uglavnom i konačan proizvod nekvalitetan. Pod nekvalitetan prvenstveno mislim da je SEO optimizacija loša, da ne radi na mobilnim telefonima, da je često nedostupan itd…

Zavisno od znanja, iskustva, potrebnoj količini posla , kompleksnosti funkcionalnosti sajta zavisi i njegova cena.

Svaki zahtev klijenta zahteva određeno vreme i znanje da se on realizuje. Neko okvirno vreme potrebno za izradu manjih sajtova je od 2 do 3 dana. Ono uključuje analizu konkurencije, analizu i pripremu materijala za izradu, dizajn i programiranje samog sajta, objavljivanje i testiranje funkcionalnosti sajta. Kao što vidite, da bi se posao uradio kvalitetno i profesionalno treba uložiti vreme i znanje.

Ako su u pitanju veće web stranice koje se bave online prodajom, koje imaju preko 50 stranica sa proizvodima koji opet imaju razne varijable, na primer jedan proizvod može da bude u različitim bojama i veličinama, takve stranice zahtevaju minimum 50 radnih sati te veliko znanje i iskustvo pri samoj izradi. A ako želite izraditi web shop koji ima 100 artikala, popuniti sadržaj, optimizovati slike, podesiti online plaćanje – takvi projekti su u pravilu sa trocifrenom satnicom.

Osnovni model za izračunavanje koliko će sajt koštati je množenje radnih sati sa cenom radnog sata. Naravno ovaj model se odnosi samo na sajtove koji ne sadrže kompleksne funkcionalnosti.