Dobar i los web dizajn

Mala paralela između dobrog i lošeg web dizajna?

Dobar web dizajn može se uporediti s dobro dizajniranim domom, dok loš web dizajn odgovara neorganiziranom i zapuštenom prostoru.

Dobar web dizajn: Slično kao što dobar dom koristi prostor na efikasan način, dobar web dizajn koristi prostor na stranici tako da je pregledan i funkcionalan. Elementi su ravnomjerno raspoređeni, omogućujući lakoću kretanja i jasan prikaz sadržaja.

Loš web dizajn: Kao nered u domu, loš web dizajn ima prenatrpane i pretrpane stranice. Nedostaje logičan raspored, a elementi su nasumično postavljeni. Kao rezultat, korisnici se teško snalaze, a važne informacije se gube u gomili nepotrebnih elemenata.

Estetika

Dobar web dizajn: Poput dobro dizajniranog enterijera, dobar web dizajn je vizualno privlačan i estetski ugodan. Koristi se paleta boja koja je u skladu s brendom ili temom, te ima ravnotežu između teksta, slika i negativnog prostora. Dizajn je profesionalan i odražava kvalitet.

Loš web dizajn: Kao ružno uređen prostor, loš web dizajn može biti napadno ili konfuzno izgledati. Kombinacija neusklađenih boja, neprimerenih fontova i loše kvalitete slika može odvratiti korisnike i stvoriti negativan utisak o brendu ili sadržaju.

Navigacija

Dobar web dizajn: Slično kao što dobro osmišljen dom ima jasnu putanju kretanja, dobar web dizajn ima intuitivnu i lako razumljivu navigaciju. Korisnici lako pronalaze ono što traže i brzo se kreću po stranici. Poveznice i navigacija su jasno označeni, a korisničko iskustvo je glatko i ugodno.

Loš web dizajn: Kao lavirint  u domu, loša navigacija na web stranici stvara zbunjenost i frustraciju kod korisnika. Poveznice su skrivene ili loše označene, a put do željenih informacija je nejasan. To rezultira lošim korisničkim iskustvom i povećava verovatnoću da korisnici napuste stranicu.

Responsivnost

Dobar web dizajn: Slično kao što dobro dizajniran dom nudi udobnost i prilagođava se različitim potrebama korisnika, dobar web dizajn je responsivan. Stranica se prilagođava različitim uređajima i ekranima, omogućujući korisnicima optimalno iskustvo bez obzira na to koriste li računar, tablet ili mobilni telefon.

Loš web dizajn: Kao neudoban i neprilagođen dom, loš web dizajn nije responsivan. Stranica se ne prilagođava na manjim ekranima, tekst je premalen ili nerazumljiv, a navigacija može biti otežana. To rezultira frustacijom kod korisnika i gubitkom posjeta i prodaje.
Ukratko, dobar web dizajn je funkcionalan, estetski privlačan, lako se snalazi i prilagođava korisnicima. S druge strane, loš web dizajn odgovara neorganiziranim, neugodnim i neprilagođenim prostorima koji odbijaju korisnike.

Kako los veb dizajn utice na korisnika?

Kako loš web dizajn utiče na korisnika?

Loš web dizajn može imati negativan ‚uticaj na korisnike na različite načine:

Loše korisničko iskustvo: Neorganizirana navigacija, nejasne ili nedostupne informacije, nepregledan dizajn i sporo učitavanje stranica mogu rezultirati lošim korisničkim iskustvom. Korisnici će se verojatno osjećati frustrirano, zbunjeno i nezadovoljno što će rezultirati njihovim odlaskom s web stranice i gubitkom poverenja u brend.

Niska upotrebljivost: Loš dizajn može otežati korisnicima obavljanje željenih zadataka na web stranici. Ako je korisnicima teško pronaći informacije, popunjavati obrasce, napraviti kupovinu ili navigirati kroz stranicu, verojatno će odustati od daljnje interakcije. Ovo može rezultirati gubitkom potencijalnih korisnika, prodaje i konverzija.

Nepoverenje u brend: Loš web dizajn može negativno uticati na percepciju korisnika o brendu. Ako web stranica izgleda zastarelo, neprofesionalno ili nekvalitetno, korisnici mogu automatski zaključiti da iste karakteristike odražavaju i na samu firmu ili proizvod/uslugu koju nude. To može dovesti do gubitka poverenja, manje verovatnosti povratne posete i slabije reputacije brenda.

Loše prilagođavanje mobilnim uređajima: S obzirom na sve veći broj korisnika koji pristupaju webu putem mobilnih uređaja, loš dizajn koji nije prilagođen za mobilne ekrane može biti veliki nedostatak. Ako stranica nije responsivna ili se ne prikazuje ispravno na manjim ekranima, korisnici će imati poteškoća u čitanju sadržaja, interakciji s elementima ili obavljanju akcija. To može rezultirati gubitkom poseta i potencijalnih korisnika.

Negativan utisak i brzi odlazak: Kada korisnik prvi put poseti web stranicu, dizajn je prvi aspekt koji primećuje. Ako izgleda loše ili neuredno, korisnici mogu stvoriti negativan utisak i brzo napustiti stranicu bez daljnje interakcije. Prvi utisak može biti presudan u zadržavanju korisnika.

Na kraju, loš web dizajn može negativno uticati na korisnike stvarajući frustraciju, loše iskustvo, nedostatak poverenja i gubitak poseta. Zato je važno uložiti napor u kvalitetan web dizajn koji će korisnicima pružiti ugodno, intuitivno i pouzdano iskustvo na web stranici.