CSS style

Šta je CSS i kako se on koristi u web dizajnu?

CSS (Cascading Style Sheets) je jezik za stilizaciju i oblikovanje web stranica.

CSS se koristi za definisanje izgleda, prezentacije i rasporeda elemenata na web stranici. CSS je sastavni dio front-end razvoja i koristi se zajedno s HTML-om i JavaScriptom kako bi se stvorio interaktivan i estetski privlačan web dizajn.

Glavna svrha CSS-a je odvojiti stilizaciju web stranica od njenog sadržaja. Umesto da stilizacija bude ugrađena direktno u HTML kod, koristi se odvojen CSS kod koji se povezuje s HTML dokumentom. Na taj način, promene u izgledu mogu se primenuti na celu web stranicu jednostavnom izmenom CSS-a, bez potrebe za menjanjem svakog pojedinog HTML elementa.

CSS se sastoji od stilskih pravila koja definišu kako se elementi web stranice trebaju prikazivati. Stilska pravila se primenjuju na HTML elemente putem selektora. Selektori omogućuju odabir specifičnih elemenata, klasa ili ID-eva na koje će se stil primeniti. Na primer, možete odabrati sve naslove (h1) ili sve elemente s određenom klasom (.class) i primeniti na njih određene stilove.

CSS omogućava promene boje, fontova, pozadina, margina, okvira, veličine i još  mnogo više. Takođe podržava napredne tehnike stilizacije poput animacija, prelaza i prilagođenih efekata. CSS takođe podržava odzivni dizajn (responsive design), što omogućava prilagođavanje izgleda web stranice različitim veličinama ekrana, poput računalnih monitora, tableta i mobilnih uređaja.

Da biste koristili CSS u web dizajnu, morate uključiti CSS kod u HTML dokumentu. To se obično radi putem <link> elementa u zaglavlju HTML-a, gdje se povezuje vanjska CSS datoteka. Takođe je moguće koristiti interno CSS definisanjem stilskih pravila unutar <style> oznaka u zaglavlju HTML-a. Postoji i mogućnost inline stilova, gdje se stil definira izravno u HTML elementu putem „style“ atributa.

Prijer CSS koda koji menja boju naslova i postavlja pozadinu na web stranici:

Sta je CSS?

CSS je izmišljen i razvijen od strane Håkon Wium Lie-a i Bertand Bos-a. Håkon Wium Lie je bio tehnološki direktor tvrtke Opera Software, dok je Bertrand Bos bio zaposlen u istoj tvrtki. Oni su zajedno razvili CSS kao dio inicijative World Wide Web Consortium (W3C) za poboljšanje stilizacije web stranica.

CSS je prvi put predstavljen 1996. godine kao deo CSS nivoa 1 specifikacije. Od tada su sledile nadogradnje i različite verzije CSS-a kako bi se pružile nove mogućnosti stilizacije i prilagođavanja web stranica.

Važno je napomenuti da je CSS evoluirao zahvaljujući radu mnogih ljudi i stalnim unapređenjima. Danas se CSS standardi održavaju i razvijaju putem otvorenih procesa u okviru W3C-a, uz doprinos šire zajednice web dizajnera i programera.