Zivotni vek baterije i pravilno koriscenje

Kako se brinuti za bateriju laptopa i kako joj produžiti trajanja?

Pravilna briga o bateriji vašeg laptopa važna je i bez te pažnje bitno ćete uticati na vek trajanja same baterija.

Iako je tehnologija baterija evoluirala još uvijek postoji nekoliko načina sa kojim možete produžiti (ili smanjiti) zdravlje baterije prenosnog računara. Evo par saveta o tome kako da brinete o bateriji vašeg laptopa, od toga koliko dugo treba da je ostavite uključenu do toga koliko je potrebno da pustite da se baterija isprazni.

Za razliku od mnogih desktop računara, ne postoji sveobuhvatan pristup prenosivim računarima. Svaka mašina je malo drugačija, pa je važno saznati što više o svom laptopu i bateriji. Naši saveti se odnose na litijum-jonske baterije, koje su daleko najčešće korišćene baterije u savremenim prenosnim računarima.

Koliko traje prosečna baterija laptopa?

Prosečan životni vek baterije prenosnog računara se generalno smatra oko 1.000 ciklusa punjenja. Taj broj može da varira u zavisnosti od marke laptopa i baterije, kao i od načina na koji se koristi. Takođe je važno napomenuti da performanse uvek mogu da se degradiraju.

Teško je reći koliko dugo traje jedan ciklus punjenja na laptopu jer to zavisi od više faktora. Neki prenosni računari imaju baterije koje mogu izdržati desetine sati, dok drugi (naročito laptopovi za igre) traju najviše 4-5 sati. Ovo vreme zavisi od baterije, njenog kapaciteta (mAH), onoga što se radi na laptopu i koliko je stara baterija. Vremenom se kapacitet baterije prenosivog računara smanjuje, što znači da je potrebno puniti bateriju češće nego kada ste prvi put dobili laptop i nastavlja da se smanjuje s vremenom.  I drugi faktori utiču na trajanje baterije uključujući osvetljenost ekrana, aktivnu WiFi , aktivnost softvera itd… 

Smanjite cikluse punjenja, uštedite bateriju

Sve baterije za prenosne računare napravljene su da podnesu određeni broj ciklusa punjenja, obično negde od 600 do 1000 punih ciklusa.. U osnovi, ciklus punjenja jednak je jednom potpunom pražnjenju do 0%, a zatim ponovnom punjenju do 100%. Pražnjenje do 50%, a zatim nazad do 100% bilo bi jednako pola ciklusa. Vremenom, svaki ciklus punjenja smanjuje kapacitet baterije u odnosu na njene dizajnerske specifikacije, što znači da što manje baterija ispraznite, baterija duže traje – sve ostale stvari su jednake.

Ako želite da vidite zdravlje vaše baterije i koliko je imala ciklusa punjenja preuzmiti ovaj mali softver i izvršite proveru.

Potrebno je samo da raspakujete zip datoteku i pokrenete BatteryInfoView.exe fajl.

Da li je loše ostaviti laptop stalno uključen?

Ranije se smatralo da je ostavljanje uključenog laptopa loše za zdravlje baterije. U današnje vreme, bez obzira na vrstu prenosnog računara, sigurno ga je ostaviti uključenog.  Ne morate da brinete o „prekomjernom punjenju“ baterije jer su laptop i baterija dovoljno pametni da znaju kada treba prestati sa punjenjem. Tada laptop radi direktno sa vašeg kabla za napajanje umesto da koristi bateriju.

Dakle, odakle početi i kako se odnositi prema bateriji?

Možete početi tako što ćete podesiti podešavanje napajanja vašeg laptopa i naučiti kako radi vaša baterija i koja podešavanja baterije treba omogućiti. Takođe, obratite pažnju na načine hibernacije. U idealnom slučaju, želite da vaš laptop pređe u stanje hibernacije pre nego što se baterija potpuno isprazni – kao i tokom zastoja kada neko vreme nećete koristiti laptop.

Da biste uštedeli još više energije, obiđite svoje aplikacije i pogasite sve one koje rade u pozadini i stalno troše bateriju. Na primer, u sistemu Windovs 10 predlažemo da potražite i omogućite opcije za uštedu baterije. Ovaj režim će se automatski uključiti kada laptop dostigne oko 20% trajanja baterije. Ovo će automatski blokirati pozadinske aplikacije, sprečiti nepotrebne funkcije.

Ovde možete napraviti i mnoge ručne izmene. Možete bezbedno isključiti aplikacije za skladištenje u oblaku i aplikacija za razmenu poruka koje se možda izvode u pozadini. Takođe možete ručno smanjiti količinu energije koju isključujete tako što ćete isključiti Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite. Isključiti opcionalne funkcije kao što je pozadinsko osvetljenje tastature i generalno smanjiti broj komponenata koje troše energiju.

Držite bateriju u bezbednoj zoni

U stara vremena, postojao je problem nazvan „memorija baterije“ koji je doveo do toga da baterije od nikl-metal-hidridnih (NiMH) „zaborave“ svoj puni kapacitet i počnu da se pune na nižim i nižim nivoima. Ovaj problem više ne postoji zahvaljujući savremenim litijum-jonskim baterijama, ali je doveo do mnogo loših saveta i argumenata o brizi za baterije na osnovu zastarelih informacija. Vreme je da pročistimo vazduh.

Suprotno nekim preporukama, ne morate rutinski potpuno da ispraznite litijum-jonsku bateriju, a zatim je ponovo napunite da biste je nekako ponovo pokrenuli ili kalibrirali-ovo je destruktivna praksa koja je jako štetna za bateriju. Pitanje koje vas najčešće muči: je li pametno izvesti potpuno pražnjenje nekoliko puta godišnje? Uopštno, čini se da je konsenzus da je najbolja praksa pustiti bateriju da se isprazni na oko 20%, a zatim je napunite. Bateriju danas možete puniti uvek do kraja, savremeni uređaji dizajnirani da zaustave punjenje na 100%. Nihovo držanje uključeno na kabal kad se baterija napuni ne utiče na životni vek baterije (Battery University).

Kao i kod mnogih pitanja koja se odnose na bateriju, o želji da se laptop uključi dok je pun kapacitet, žestoko se raspravlja, pa nema ništa loše u isključivanju mašine i isključivanju iz utičnice ako se osećate ugodnije u tome. Uopšteno govoreći, najbolje što možete učiniti za svoju litijum-jonsku bateriju je da izbegnete da se isprazni ispod 20%. Dobra vest je da sa modernim baterijama i sistemima zaista ne morate mnogo da brinete. A ako ćete laptop držati duže vreme bez korišćenja, ispraznite ga ili napunite na 50% pre nego što ga odložite.

Čuvajte vašu bateriju od pregrevanja

Kada se baterija laptopa previše zagreje, elektrohemijske reakcije se ubrzavaju – ali to ne znači da baterija postaje efikasnija. Umesto toga, baterija sada proizvodi mnogo energije koju ne može da iskoristi i ne može bezbedno da se usmeri do bilo kog hardvera. Ovo stvara još više toplote, pogoršavajući problem. Ne samo da to na kraju može trajno oštetiti unutrašnjost baterije, već i troši bateriju sa hrpom hemijskih reakcija koje nisu neophodne.

Današnje litijum-jonske baterije su izdržljive, ali nisu neuništive. Na primer, ako punite bateriju i ona počinje da se previše zagreva, možda zato što CPU ili grafički procesor rade ili je okruženje previše vruće, isključite uređaj i izvadite bateriju ako je moguće. Dajte bateriji pauzu da se ohladi ili je premestite na neko mesto sa nižom temperaturom. Mnogi savremeni prenosni računari imaju zapečaćene baterije, pa se u tom slučaju isključivanje mašine i njeno hlađenje preporučuje.

Isto tako, držite laptop dalje od krila. Ako nelagoda nije dovoljno dobar razlog, sa mnogim mašinama problem dodatno pogoršavate blokiranjem ventilacionih otvora. Budete sigurni da i ventilacioni otvori koji uvlače hladan vazduh i oni koji izbacuju topli vazduh mogu da rade svoj posao.

Konačno, i možda najvažnije, izbegavajte postavljanje laptopa na mesto gde bi mogao da se zagreje. To uključuje vaš automobil tokom letnjeg dana, ispod prozora koji ima direktnu sunčevu svetlost, ili u blizini grejača prostora. Neuobičajeni uslovi poput ovih mogu naneti veliku štetu bateriji u kratkom vremenskom periodu, iako to možda nećete odmah shvatiti.

Hladne temperature obično ne predstavljaju problem do određene tačke, pa se preporučuje čuvanje baterije na hladnom mestu. Ipak, ne ostavljajte laptop na suviše niskim temperaturama. Previše hladnoće takođe može trajno ubiti bateriju ili smanjiti njen vek trajanja.

Ostavite laptop uključenim ali ne stalno

Bezbedno je ostaviti priključene većinu modernih prenosnih računara. Najvažniji aspekt zdravlja baterije je ciklus pražnjenja. Bez obzira na to koliko ste oprezni, baterija će se vremenom kvariti dok je praznite i punite. Na vama je da se potrudite smanjiti broj ciklusa pražnjenja baterije.

Ne bi trebalo da ostavljate laptop uključenim sve vreme. Kao što je pomenuto, bolje je puniti bateriju kapaciteta 50% do 60% nego puniti je na 100% ako je ne planirate koristiti neko vreme. Razgradnja se brže odvija na potpuno napunjenim baterijama ako se računar ne koristi, posebno na visokim temperaturama.

Preuzmite softver da biste dobili izveštaje o stanju baterije

Neki novijji laptopovi dolaze sa izvornim postavkama za održavanje baterije i upozorenjima koja pružaju bar neke informacije, ali ove dijagnostike je teže pronaći na prenosnim računarima ako ih sami ne instalirate. Evo nekoliko opcija za nadgledanje baterije koje biste trebali razmotriti.

BatteryCare: Ova izuzetno lagana aplikacija-dizajnirana za Windovs računare. Na jednom mestu pruža obaveštenja, očitavanje temperature procesora/memorije, praćenje ciklusa pražnjenja i mnogo drugih korisnih informacija.

Battery Monitor: Napravljena za MacOS, ova aplikacija prikazuje napunjenost baterije u prijateljskom interfejsu sa podacima o stanju baterije i ciklusima, upozorenjima, očitavanjima temperature baterije i trenutnom ukupnom kapacitetu.

Ako ne želite da preuzimate namenske aplikacije, i dalje imate dostupne opcije. Na primer, možete otvoriti PowerShell na svom Windovs-ui pokrenuti komandu „powercfg /batteryreport“, koja će vam pružiti putanju do ovog pomalo tajnog izveštaja. Kopirajte putanju u prozor pregledača (brauzera) i dobićete stranicu sa potpunim podacima o bateriji, uključujući nedavnu upotrebu, broj ciklusa, istoriju korišćenja i još mnogo toga. Izveštaj je opširan sa svim potrebnim podacima i nemorate ništa dodatno da preuzimate i instalirate.

Proverite vasu bateriju

Omogućite režime koji pomažu bateriji

Operativni sistemi Windovs 10 pruža režim uštede baterije u okviru postavki napajanja. Ako uključite režim za uštedu baterije kada vam se potroši energija, moći ćete da produžite trajanje baterije dok ne dođete do punjača. Aktiviranjem režima štednje baterije na računaru, zaštitićete bateriju od oštećenja koja nastaju sa puštanjem baterije da padne na 0% napunjenosti. MacOS ima slične sposobnosti.

Prilagodljivi režimi osvetljenja su takođe dobra ideja za omogućavanje. Ovi režimi prilagođavaju osvetljenost ekrana prema ambijentalnom osvetljenju kako bi se uštedelo trajanje baterije kada ste na dobro osvetljenom mestu. Takođe možete aktivirati tamni režim laptopa, koji štedi energiju i takođe može biti lakši za vaše oči. Svaka opcija koja vam pomaže da uštedite energiju produžiće trajanje baterije vašeg laptopa.