Antivirusna zastita za racunare

Najbolji antivirusni softver za 2021

Vaš Windows računar treba zaštitu od malvera - a besplatni antivirusni softver možda neće biti dovoljan. Evo najbolje antivirusne zaštite za Windows 10 i onoga što vredi dodatno platiti.

Ako koristite Windows , zaštita vaših ličnih podataka zahteva upotrebu antivirusne alatke. Previše je jednostavno da podmukli program završi na vašoj mašini. Čak i sa sigurnim softverom za otkrivanje pretnji, a to može dovesti do haosa. Dobar antivirusni program nadgleda preuzimanja i posmatra aktivnosti vašeg sistema zbog zlonamernog softvera i sumnjivog ponašanja. Takođe uključuje funkcije poput zaštite od malvera.

Ako tražite zaštitu od zlonamernog softvera i antivirusni softver sa najboljim bezbednosnim karakteristikama, evo što treba da znate

Microsoft Defender Antivirus – besplatni antivirusni softver i program za zaštitu od virusa koji se isporučuje sa Windows 10. Obavlja pristojan posao zaštite računara i nuđenja internetske sigurnosti.  Korišćenje Microsoft Defender-a za otkrivanje pretnji trebalo bi da bude vaše polazište za najbolju antivirusnu sigurnost na Windows -u. 

Međutim, zaštita vaših ličnih podataka i zaštita vaše privatnosti šire je i od zaštite od virusa. Potpuni paket zaštite može nadgledati vaš Windows operativni sistem, kao i MacOS, iOS i Android uređaje. To uključuje menadžera lozinki, zaštitu krađe identiteta, VPN, roditeljsku kontrolu, zaštitu kamere, zaštitu od „pecanja“ i zlonamernih veb lokacija.

Da bih vam pomogao da se odlučite, sastavio sam listu najboljih antivirusnih proizvoda za Windows 10. Lista obuhvata besplatne antivirusne programe i opcije pretplate. Ovi izbori najboljih antivirusnih programa kombinacija su preporuka nezavisnih laboratorija AV-Test, AV-Comparatives i SE Labs, kao i sopstvenog praktičnog testiranja. Ova lista se periodično ažurira.

Takođe bi smo želeli da primetimo da antivirusni softver nije jedina bezbednosna karakteristika u koju bi ste trebali ulagati. To su svakoako sigurni VPN za zaštitu internet saobraćaja, menadžer lozinki i end-to-end šifrovana aplikacija za razmenu poruka. Sprečite druge da špijuniraju vašu komunikaciju od suštinske je važnosti za zaštitu vaših ličnih podataka na mreži. Sajber kriminalci postaju sve sofisticiraniji, a napadi poput hakiranja postaju sve uobičajenija stvar, što je zabrinjavajuće.

Naše preporuke za anti-virus zaštitu

Tražite besplatnu antivirusnu zaštitu, zaštitu od zlonamernog softvera? Možda ste spremni da platite antivirusni program koji nudi široku pokrivenost internet zaštitom? Evo odakle da počnete:

Najbolji besplatni Windows antivirus

Microsoft Defender
Besplatna verzija: ugrađeno u Windows 10.
Plaćena verzija: Windows Defender Advanced Threat Protection dostupan je korporativnim korisnicima uz naknadu.

Iskreno, ako se bavite bezbednim računarstvom, redovno ažurirate softver, koristite jake lozinke, držite se podalje od neočekivanih e-poruka i ne klikate na sumnjive veze koje mogu biti pokušaji krađe identiteta – verovatno možete izbeći napade nultog dana. Sa besplatnim softverom Microsoft Defender Antivirus pokrenutim na operativnom sistemu Windows 10, imate mrežu zaštite od malvera. Imajte na umu da je Microsoft promenio ime Windows Defender u Microsoft Defender i proširio uslugu na druge platforme. Ovaj besplatni antivirusni program je ugrađen u Windows i podrazumevano je uključen, pa ga pustite da uradi svoje. Microsoft često gura nova ažuriranja. Defender vam takođe omogućava da podesite nivo zaštite koji želite.  Takođe, daće vam kontrolu nad blokiranjem potencijalno neželjenih aplikacija i zaštitu direktorijuma i datoteka od napada ransomvare-a.

Imajte na umu da će Windows 10 automatski onemogućiti sopstveni antivirus Windows Defender kada instalirate nezavisni antivirus. Ako deinstalirate nezavisnu zaštitu, Windows 10 će ponovo uključiti svoj antivirus.

Najbolja antivirusna pretplata za Windows

Norton 360 sa LifeLock Select-om
Platforme: Windows 10, MacOS, Android, iOS.
Cena: 150 dolara godišnje za pet uređaja, na prodaju za 100 dolara.

Norton Security– koji se sada zove NortonLifeLock i više nije deo Simanteca –  zaradio visoke ocene od AV-Test, AV Comparatives i SE Labs za otkrivanje virusa i malvera. Pretplata za pet uređaja za Norton 360 sa LifeLock Select obično iznosi 150 USD. Imajte na umu da ne mislimo da je antivirusna zaštita izuzetno korisna izvan područja Windows-a. Pored zaštite od malvera i virusa za vaš računar i mobilni uređaj, ovaj paket obezbeđuje 100 GB rezervne kopije u oblaku, alate za sigurno pregledanje, sigurni VPN, menadžer lozinki, roditeljski nadzor i zaštita od krađe identiteta LifeLock i upozorenje o prevari. Iako nisu sve te usluge nužno najbolje u svojoj klasi, ubacivanje svih u jedan paket je ubedljiva opcija.

Najbolja besplatna antivirusna alternativa za Windows

Besplatno izdanje Bitdefender Antivirus
Platforme: Windows 10, MacOS, Android, iOS.
Besplatna verzija: da.
Plaćena verzija: 40 dolara godišnje za pet računara.

Ako želite da napravite korak više u obezbeđivanju svog računara, teško je pobediti Bitdefenderov besplatni antivirusni softver za Windows 10. Windows bezbednosni softver nudi nadzor u stvarnom vremenu za viruse, malver, špijunski softver i ransomvare zaštitu. Bitdefender Antivirus Free Edition je jednostavan za postavljanje i ne smeta vam dok vam ne zatreba. A zaštita koju ovaj antivirusni proizvod nudi je solidna. Bitdefender antivirusni softver neprestano dobija najviše ocene za svoju antivirusnu zaštitu iz ugledne AV-Test laboratorije. Besplatna antivirusna verzija pokriva jedan Windows računar. Za širu zaštitu, Bitdefender Total Securiti 2020 obično iznosi 90 USD i trenutno je dostupan za 40 USD za prvu godinu. Pretplatni antivirusni paket vam omogućava da zaštitite pet uređaja (Windows , MacOS, iOS i Android), podesite roditeljski nadzor na dečjem računaru i pokrenete VPN.

Šta je sa Avastom?

Test za testom, Avastov antivirus za Windows ima dobre rezultate u otkrivanju malvera. I ranije smo uvrstili njegov antivirus u našu listu preporučenih opcija bezbednosnih aplikacija. Ali Avast je nekoliko meseci bio u vestima o svom ne-antivirusnom poslovanju. Pogledali smo kompaniju, posebno izveštaje krajem 2019. godine.  Avast je navodno sakupljao korisničke podatke pomoću dodataka za pregledač i antivirusnog softvera. Sve to je zatim prodavao preko svoje podružnice Jumpshot početkom 2020.

Avast

Kao odgovor na izveštaje da je njegova kompanija prikupljala i prodavala detalje mrežnih aktivnosti svojih kupaca, izvršni direktor Avasta Ondrej Vlček rekao je u izjavi da razume da postupci njegove kompanije pokreću pitanja poverenja u njegovu kompaniju. Da bi se pozabavio tim problemom, Avast je u januaru 2020. godine prekinuo prikupljanje podataka.

Ako ne znate razliku između zlonamernog softvera (Malware), Virusa i trojanaca možete se upoznati sa temom na ovom linku.